Zweedse Schaatsen

Almgrens salomonDe Zweedse schaats wint naast comfortnoren en comfortschaatsen aan populariteit. Graag vertellen we hier wat meer over deze comfortabele Zweedse toerschaatsen met langlaufschoen en apart te monteren Zweeds glij-ijzer.

 

Ontstaan zweedse schaats

MultiskateDe Zweedse schaats is speciaal ontwikkeld voor Zweeds ijs. In de Zweedse koude is het ijs op meren dik genoeg, maar toch niet altijd betrouwbaar. Vaak is het besneeuwd, vol scheuren of hobbelig. Zweden schaatsen tochten bepakt en bezakt met ijspriemen, touwen, droge kleding en proviand. Het zware Zweedse ijs stond garant voor de ontwikkeling van de Zweedse Schaats. In de Zweedse Schaats is een lang ijzer (44, 50 of 55 cm) geklemd of verlijmd in een stevig aluminium T-profiel. Dit profiel is tevens het schoenplateau. Het ijzer is ongeveer even hoog als een lage noor (35 mm). De Zweedse punt loopt langzaam schuin omhoog om het ijzer makkelijker over oneffenheden of scheuren te laten glijden.

Algrens originalTraditionele Zweedse Schaats

Bij de oorspronkelijke zweedse klûnschaats, de Snabb, zat de hak vast. Er zijn modellen met riempjes of bindingen waar je met de schoen op kan klikken.

Sweskate

Sinds de komst van de klapschaats zijn de Sweskates ontwikkeld waarbij de hak los zit en het ijzer bij het bijhalen terugklapt. Deze schaats wordt gecombineerd met een langlauf skatingschoen van bijvoorbeeld Salomon, Fisher, Almgrens, Lundhags en Adidas. Er zijn drie soorten bindingen: De profile binding, de pilot-binding en de X-adventure binding. Speciaal voor het schaatsen op kunstijs is een kortere versie, de "dutch indoor" ontwikkeld die 40 of 44 cm lang is.

Go Fast F1 Thor

Raps Go Fast Kluunschaats

Raps kwam in 2009 de revolutionaire Raps Go Fast, F2 Thor. In plaats van een T-vormig profiel is gekozen voor een V-profiel dat volgens Raps  makkelijker over scheuren heen glijdt. Belangrijk is verder dat het draaipunt van het klapmechaniek onder de voet zit waar bij alle andere kluunschaatsen het draaipunt voor aan de schoen zit.

zweedseschaatsenslijpenZweedse schaatsen slijpen

De Zweedse schaats kan worden geslepen met een handig, compact slijpapparaat van het merk Almgrens dat gemakkelijk in de rugzak meegenomen kan worden. Ook zijn er handige slijptafels te koop die minder plaats in nemen dan een traditionele slijptafel. 

Merken en prijzen Zweedse Schaats

zweedseslijptoolDe bekendste merken Zweedse Schaatsen zijn Almgrens, Maple en Freeskate. Het merk Raps timmert aan de weg met de GO Fast.

  • De IJzers van Salomon hebben wij gezien vanaf 199.-
  • De IJzers van de merken Almgrens, zijn te koop vanaf €199.- tot €249.-
  • De ijzers van Free Skate zijn te koop van €215.- tot €279.-
  • Schoenen van Salomon zijn te koop vanaf ongeveer €165.-
  • Raps Go Fast F1 Thor 499.- met Raps F2 Odin PM Staal €549.-
  • Het slijpapparaat van Almgrens kost €39.-

 

 Almgrens salomon